Pierwsze zapiski o dworze w Piekarach Śląskich pochodzą jeszcze z XII wieku. Blisko 200 lat później właśnie tutaj odbyła się narada książąt polskich. W I połowie XV wieku przy dworskich zabudowaniach powstał folwark, w którym funkcjonowała cegielnia, wapiennik i browar.

Na początku wieku XVII dwór wszedł w posiadanie rodu Henckel von Donnersmarck. Jego pierwszy właściciel, hrabia Łazarz, gościł króla Augusta II, który po przyjęciu chrztu w Piekarach właśnie tutaj ucztował. Miejscowi kronikarze odnotowali, że na dworskich stołach pojawiły się ćwierci sarniny, cieląt i wołów, drób, pieczone gołębie, ozory i ogony bobrowe.

Do Piekar przyjechał również syn Augusta II Mocnego, August III, by zwiedzić przygotowaną przez hrabiego wystawę malarstwa.

Dwór przechodził do rąk kolejnych członków rodu Henckel von Donnersmarck aż do roku 1938.

Bogata historia tego miejsca stała się inspiracją do stworzenia restauracji, która niezwykłym wystrojem i wyśmienitą kuchnią nawiązuje do tradycji regionu.

Zapraszamy do spróbowania niepowtarzalnych dań kuchni polskiej, śląskiej i myśliwskiej.